In juni 2024 deden we Henk Oswald uitgeleide op zijn laatste reis. Tijd voor mij om stil te staan bij zijn levenswerk, de Harlinger Aardewerk & Tegelfabriek. ‘Het vuur van de vreemdeling’ is immers aan hem opgedragen.
Henk kocht in het begin van zijn huwelijk, samen met zijn vrouw Maaike, een oud pand aan de Zoutsloot in Harlingen. Het bleek een schat! Bij het opknappen vonden ze het ene historische stuk keramiek na het andere. Hij verdiepte zich in het oude plateelbakkersambacht en de rijke geschiedenis en “liep hierbij een virus op, dat nooit meer over zou gaan”.
Dit resulteerde in 1972 in de opening van de Harlinger Aardewerk en Tegelfabriek. Het eeuwenoude ambacht van het plateelbakken in Harlingen blies hij hiermee nieuw leven in. Deze geschiedenis gaat terug tot 1598! Wat een traditie!
Zijn passie en doorzettingsvermogen maakten dat hij diverse tegenslagen overwon. Afgunst en ongeloof speelden daarbij in het begin een rol. Toch ging hij door.
Erkenning kwam eerst in het buitenland, daarna in eigen land.
Inmiddels is de fabriek in binnen- en buitenland bekend om zijn unieke vakkennis, restauraties van erfgoed, handgemaakte serviezen en tegeltableaus.
In 2004 wonnen vader Henk en zoon Rikus Oswald de prestigieuze internationale restauratie-vakbeurs in Leipzig (zie foto’s sociale media): De Denkmal, leading European Trade Fair for Conservation, Restoration and Old Building Renovation.
Vorig jaar verscheen ter ere van het 50-jarig bedrijfsjubileum mijn historische roman ‘Het vuur van de vreemdeling’. Het werk ontstond in samenspraak met Henk en zijn familie.
Bij de uitvaart koos de familie ervoor mijn werk op de kist te leggen. Wat een eer!
Zoon Rikus Oswald zal het bedrijf nu zonder zijn vader voortzetten, maar met dezelfde liefde voor het oude ambacht en een enorme vakkennis. Dit is uniek in een tijd van industrialisatie en efficiëncy.
Het kloppend hart van Harlingen is blauw
Bedrijf: www.harlinger.nl